Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mérgező anyagok

Mérgező anyagok elleni védekezés

 

 

Szobafestő, mázoló, tapétázó szakmákban foglalkozási betegséget okozó, legáltalánosabb használt mérgező anyagok és az ellenük védekezés

 

 

Acetaldehid

- Hatása: izgatja a kötőhártyát és a felső légutakat.

- Tünetei: bódultság érzetek, orr, garat, légcső gyulladása.

- Megelőzés: megfelelő szellőztetés.

- Mérgezés esetén mit kell tennünk: a beteget friss levegőre kell vinnünk. Ha eszméletlen, mesterséges légzést kell alkalmaznunk.

 

 

Aceton

- Hatása: izgatja a kötőhártyát és a légutakat. Huzamos érintkezésnél ugyanilyen hatást gyakorol a bőrfelületre is.

- Tünetei: fejfájás, bágyadtság, bódultság.

- Megelőzés: alapos szellőztetéssel a mérgezés elkerülhető.

- Mérgezés esetén mit kell tennünk: a sérültet a mérgezési tünetek jelentkezésekor friss levegőre kell vinnünk, és orvosi ellátást kell biztosítanunk.

 

 

Ammónia

- Hatása: izgatja a kötőhártyát és a légutakat. Nagyobb arányú szervezeti károsodás esetén tüdő, gégevizenyőt okoz.

- Tünetei: könnyezés, erős köhögés. Orr, garat, légcső, kötőhártya gyulladás

- Megelőzés: alapos szellőztetés, védőálarc, védőruha, védőkesztyű, használata.

- Mérgezés esetén mit kell tennünk: az ammóniával szennyezet, ruhát el kell távolítani. A szem sérülése esetén 1 % bórsavas vízzel szemöblítést célszerű alkalmazni. Ha a megbetegedettnél légzési nehézségek keletkeznek, oxigén belégzés szükséges.

 

 

Anilin

- Hatása: súlyos ideg és vérméreg.

- Tünetei: fejfájás, hányás, görcsök, teljes étvágytalanság, vérszegénység, anyagcsere-zavarok. Jellegzetes tünetként jelentkezik még az ajkak, fülcimpa és a kézujjak elkékülése.

- Megelőzés: védőruha, védőálarc, gumikesztyű, kötény viselete. Rendszeres tisztálkodás, langyos szappanos lemosás. Az alkoholfogyasztástól tartózkodni kell. Az egészségügyi állapotot rendszeres, időszakos orvosi vizsgálattal kell ellenőrizni.

-  Mérgezés esetén mit kell tennünk: a sérültet friss levegőre kell vinnünk, feketekávét kell vele itatnunk. Haladéktalanul kórházi ápolást kell biztosítanunk.

 

 

Benzin

- Hatása: nagyobb mértékű belégzésekor a nyálkahártyákat izgatja, esetleg heveny mérgezést okoz. A bőrfelületet is ingerli, különféle bőrbántalmakat okoz.

- Tünetei: légcsőhurut, kezdődő, majd erősödő idegrendszeri panaszok, a részegségre hasonlító tünetek. Előfordul ekcéma is.

- Megelőzés: megfelelő szellőztetés, védőkenőcs.

- Mérgezés esetén mit kell tennünk: a sérültet leggyakrabban elég friss levegőre vinnünk, ha azonban bőrbántalmak is mutatkoznak vagy idegrendszeri nagyobb mértékű panaszok jelentkeznek, úgy orvoshoz kell fordulni.

 

 

Benzol

- Hatása: szájon, légutakon, bőrön át felszívódik a szervezetbe, vérszegénységet, mérgezést okoz.

- Tünetei: általános gyengeségérzet, fejfájás, súlyosabb mérgezésnél eszméletlenség. A benzolmérgezettnél a vérsejtszám csökken, és igen gyakori a vérszegénység.

- Megelőzése: Legcélszerűbb a benzolt más, kevésbé mérgező oldószerrel helyettesíteni. Ha erre nincs lehetőség, úgy az elfolyást, párolgást meg kell akadályozni. Helyi elszívást kell alkalmazni, zárt tartályban pedig friss levegős készüléket. Az egészségügyi állapotot rendszeres, időszakos orvosi vizsgálattal kell ellenőrizni. Védőruha, védőálarc, védőkesztyű használata kötelező.

- Mérgezés esetén mit kell tennünk: a sérültet friss levegőre kell vinnünk, mesterséges légzést, súlyosabb esetben oxigén belélegzést kell alkalmaznunk, és haladéktalanul orvosi ellátást kell biztosítanunk.

 

 

Ecetsav

- Hatása: ingerli a szemet, a légcsövet. Igen gyakran bőr és szembántalmat okoz.

- Tünetei: a szem könnyezése, rekedtség, bőrgyulladás.

- Megelőzése: megfelelő szellőztetés és egyéni védőfelszerelés használata.

- Mérgezés esetén mit kell tennünk: a mérgezés könnyebb eseteiben a hatás már azzal megszüntethető, ha a sérültet a szennyezett légtérből friss levegőre visszük. Bőrsérülés esetén, ill. bőrszennyeződésnél lemosást kell alkalmaznunk.

 

 

Éter

- Hatása: ingerli a légzőszerveket, amellett bódító hatása van.

- Tünetei: fejfájás, émelygés, légzőszervi hurut, általános fáradságérzet, súlyosabb esetben öntudatlan állapot is bekövetkezhet.

- Megelőzés: hatásos szellőztetés, védőálarc használata kellő védelmet biztosít.  

- Mérgezés esetén mit kell tennünk: általában elegendő a sérültet friss levegőre vinnünk, súlyosabb esetekben azonban orvosi ellátást kell igénybe venni.

 

 

Formaldehid

- Hatása: izgatja a nyálka és kötőhártyát. Oldata maró hatást gyakorol.

- Tünetei: kötőhártyahurut, esetleg ekcéma.

- Megelőzése: védőruha, védőszemüveg, gumikesztyű használata védelmet biztosít a mérgezés ellen. Emellett hatásos elszívást kell alkalmazni.

- Mérgezés esetén mit kell tennünk: a sérültet friss levegőre kell vinnünk, és orvosi ellátást kell biztosítanunk.

 

 

Kálilúg (kálium-hidroxid)

- Hatása: töménységétől függően gyengébb vagy erősebb maró hatást gyakorol.

- Tünetei: marási seb, ekcéma, gyulladás, orr, légcsőhurut.

- Megelőzése: a biztonságos munkavégzéshez pamut védőruhát, védőszemüveget, védőkesztyűt, csizmát és kötény kell használni. Célszerű a gyakori szájöblítése.

- Mérgezés esetén mit kell tennünk: sérülésnél a kálilúggal érintett felületet vízzel jól le kell mosnunk, majd szárazra törölnünk. Kálilúg lenyelésénél a sérülttel itassunk vizet vagy olivaolajat. Súlyosabb esetben feltétlenül orvosi segítséget kell biztosítani a sérült számára.

 

 

Kátrány

- Hatása: légzőszervi bántalmak, bőrbántalom, esetleg daganatok.

- Tünetei: légutak hurutja, szemgyulladás, a bőr gyulladásos megbetegedése.

- Megelőzése: rendszeres tisztálkodás, ruhaváltás, valamint védőkenőcs használata általában elegendő. A kátránnyal dolgozókat időszakos orvosi vizsgálattal ellenőrzik.

- Mérgezés esetén mit kell tennünk: a betegnek orvosi ellátást kell biztosítanunk.

 

 

Kénsav

- Hatása: töménységétől függően gyengébb vagy erősebb maróhatású.

- Tünetei: könnyezés, köhögés. Bőrfelületre, szembe vagy szervezetbe jutva súlyos marást okoz.

- Megelőzése: egyéni védőfelszerelés használata, mégpedig gyapjúruha, gumicsizma, védőkesztyű, kötény és védőszemüveg, valamint „E” betétes védőálarc.

- Mérgezés esetén mit kell tennünk: ha a kénsav bőrfelületre jut, le kell mosnunk. A szennyezett felületet szódabikarbóna oldattal kell öblíteni, majd szárítani. Ha a kénsav a szervezetbe jut, tejet vagy olajat kell inni és haladéktalanul kórházba kell a sérültet szállítani.

 

 

Metilalkohol

- Hatása: idegméreg. Kisebb mértékű mérgezésnél a szem látóidegeinek gyengülése jelentkezik, súlyosabb mérgezés esetén bekövetkezhet a teljes vakság, sőt a mérgezés halállal is végződhet.

- Tünetei: a metilalkohol veszélyességét nagymértékben növeli, hogy az alkoholizmus ösztönöz a szeszesitalnak meg nem engedett eszközökkel való megszerzésére is, így igen gyakran hozzák lelkiismeretlen egyének forgalomba egyéb szeszesitalok helyett. Hatása megegyezik a alkohol tüneteivel, azonban a látás rohamos gyengülése figyelmeztet a mérgezés súlyosságára.

- Megelőzése: a mérgezés elkerülhető, ha kellő óvatossággal járnak el használatánál és általában hiánytalanul végrehajtják a benzolnál megelőzési intézkedéseket.

- Mérgezés esetén mit kell tennünk: a mérgezés tüneteinek kismértékű észleléskor is feltétlenül orvosi segítséget kell igényben venni.

 

 

Ólom

- Hatása: általában lassan szívódik fel a szervezetbe, különösen az ólomtartalmú festékkel dolgozókat veszélyezteti. Az ólom vér és idegméreg.

- Tünetei: vérszegénység, emésztési zavarok.

- Megelőzése: tisztálkodás, az ólommal szennyezett ruházat azonnali levetése, átöltözés másik ruhába, kéz és fogmosás. Régi ólomtartalmú festék eltávolításánál kolloidszűrős védőálarc használata szükséges. Védőétel fogyasztása. Rendszeres időszakos orvosi vizsgálat az egészség ellenőrzésére. Ólomtartalmú anyaggal való munkavégzés közben vagy ilyen anyaggal szennyezett kézzel dohányozni nem szabad.

- Mérgezés esetén mit kell tennünk: az ólommérgezéses megbetegedett dolgozót orvosi ellátásban kell részesíteni.

 

 

Sósav

- Hatása: tünetei, a megelőzés módszerei és a mérgezett ellátása, valamint a segítségnyújtása a kénsavnál megismertek szerint adódnak.

 

 

Toluol

Mázoló, fényezőmunkáknál a nagyarányú felhasználása fontossá teszi, hogy a megfelelő egészségvédelmet a megelőző intézkedések hiánytalan megvalósításával biztosítsuk. A benzolnál részletezett védekezési mód a toluol felhasználásánál is teljesen elegendő a biztonságos munkavégzéshez.

 

 

Triklór - etilén  

- Hatása: az érzőidegeket bénítja, vér és idegméreg!

- Tünetei: fejfájás, hányinger, könnyezés, eszméletvesztés. A bőrfelületre jutó triklór –etilén bőrgyulladást okoz.

- Megelőzése: zárt berendezés használata. Nyitott berendezésnél megfelelő hatásos elszívás biztosítása. Triklór – etilénes lemosásnál védőálarc, védőkesztyű és védőkötény használata szükséges. Ilyen esetben megfelelő mértékű szellőztetésről feltétlen gondoskodni kell. Ügyelni kell arra, hogy a triklór – etilén forró tárgyakkal ne jusson kapcsolatba. A triklór – etilénnél dolgozókat időszakos orvosi vizsgálatnak kell alávetni.

- Mérgezés esetén mit kell tennünk: a triklór – etilén mérgezéses beteget orvosi kezeléssel kell gyógyítani.

 

Az oldószerekkel (különösen a terpentinnel, balzsamterpentinnel, benzollal, toluollal, xilollal, foltbenzinnel) való munkavégzés után rendszeresen kezet mosni nem szabad, mert emiatt ekcéma, dermatitis, végső fokon bőrrák keletkezésének veszélyével kell számolni.

Ha az oldószer kézmosás kivételes esetben elkerülhetetlen, akkor előzetesen vízzel megnedvesítve a kezet acetonos ruhával szabad letisztítani. Ilyenkor még alapos szappannal való kézmosás után védőkenőccsel, az oldószerrel érintkező bőrfelületet jól be kell dörzsölni.